dissabte, 28 de març del 2009

Cultura catalana, en sentit ampli

“Catalunya té la cultura sense estat més potent, més completa, més transversal i més polimorfa que existeix a Europa i segurament al món [...] Cap altra cultura sense estat té un nivell semblant.” La cita és de Patrícia Gabancho. I a mi m’agradaria afegir-hi que, sense el País Valencià i sense les Illes, aquesta cultura catalana seria més petita i, sobretot, més vulnerable. La capacitat dels valencians per generar cultura en català és immensa, malgrat les circumstàncies adverses que ens han perseguit durant anys. Només tenint en compte l'esplendor dels autors valencians medievals... Realment, som un poble anòmal i extraordinari alhora. Una rara excepció en un món ple d’estats omnívors, que miren d’anorrear tant com poden les cultures divergents de l’hegemònica. Una rara avis enmig de la barbàrie jacobina i centralista.

4 comentaris:

  1. Tens tota la raó.
    O millor dit: espero que tinguis tota la raó.
    O encara millor dit: com m'agradaria que tinguessis tota la raó.
    Que tenim un camí fet que en altres circumstàncies seria acceptat per tothom com a gloriós, no hi ha cap dubte raonable. I que ens queda un camí que entre tots podríem fer encara més gloriós de l'estrictament raonable, tampoc no hi ha dubte.
    Que siguem capaços.
    I que sigui acceptat.
    Vet aquí els dubtes.

    Salut i enhorabona pel bloc.
    àndid

    ResponElimina
  2. Juli, m'agrada aquest post perquè el veig necessàri per a un poble amb una autoestima tan baixa com el nostre.

    ResponElimina
  3. Sí, realment, tenim un patrimoni cultural i, sobretot, literari, magnífic, envejable. I ens falta molta autoestima. A poc a poc, però, hem avançat una mica -trobe- en aquest camí. Ignore si podrem preservar en un futur més o menys pròxim aquest llegat que ens identifica com a poble.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.