dimarts, 17 d’abril del 2012

Mètode i les fonts d'energia



Tot i que en depenem diàriament, les energies són unes grans desconegudes per a la majoria dels humans. Les consumim a tothora i, tanmateix, no sabem ben bé el que costa de produir-les o aconseguir-les; i per això potser no les valorem com cal i les balafiem irresponsablement, sense adonar-nos-en. El número 73 de la revista Mètode, que publica la Universitat de València i que dirigeix l’escriptor i biòleg Martí Domínguez dedica precisament un dossier a l’energia. El sociòleg Ramon Folch ha estat l’encarregat de coordinar el monogràfic esmentat, que porta el títol de La força del món. L’energia en l’era postindustrial.
Em sembla que la tesi principal del dossier és que els combustibles fòssils són cada vegada més cars i escassos i que, en conseqüència, cal que apostem de valent per les energies renovables. En aquest sentit, i a tall d'exemple, resulten del tot esperançadores les dades sobre la producció a Espanya d’energia eòlica. L’Estat espanyol es troba al capdavant en producció i consum d’aquesta font d’energia neta i d’escàs impacte en el medi ambient.
A banda del dossier, el número conté alguns altres articles interessants, com ara un “contrapunt literari” del poeta Carlos Marzal sobre les obres que Francisco Sebastián Nicolau ha realitzat per a aquest número de Mètode. O el d’Enric Marco i Carles Duarte sobre la nomenclatura de la Lluna i d’altres planetes pròxims: hi descobrim el fet sorprenent què un cràter de Mercuri porta el nom d’Ausiàs March des del 1979!
Com sempre, Mètode és una revista impecable i farcida de continguts instructius i interessantíssims.

2 comentaris:

  1. És veritat que el petroli esserà cada vegada més escàs, però això no és veritat en el cas del carbó. De carbó, hi ha reserves per a segles. La qüestió fonamental ha de ser l'increment de CO2 a l'atmosfera. Eixe és el major problema al segle XXI, i per això és tan important fer una transició cap a les energies renovables.
    Quina curiositat, això del cràter a Mercuri!

    Una abraçada,

    Jorge

    ResponElimina
  2. Bon dia, Jorge! Efectivament, la qüestió és l'emissió de CO2 a l'atmosfera. Si continuem així, ens arruïnarem l'existència com a espècie.
    He llegit el teu conte, Duende, que has publicat a Hermano Cerdo. Genial! De veres t'ho dic.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.