dijous, 3 de novembre del 2011

Benjamin Black: secrets i mentides


Benjamin Black, l’alter ego de l’irlandés John Banville (Wexford, 1945), un dels autors en llengua anglesa més importants ara com ara, torna a la novel·la negra amb A la recerca de l'April. Una novel·la en què la misteriosa desaparició d’una dona farà trontollar la reputació i els interessos de la família del ministre de Sanitat d’Irlanda. La gelosia, els amors prohibits, les pors, la venjança, la hipocresia, la mediocritat i la misèria humanes, i, sobretot, les mentides i els secrets es congrien en una història punyent i commovedora.

El tòpic entorn de John Banville –fomentat per ell mateix– és el d’un autor amb dos estils. D’una banda, hi ha l’escriptor seriós, que escriu en primera persona, a mà i té una cura extrema pel llenguatge, John Banville pròpiament dit, amb obres seues memorables com ara El mar, amb la qual va ser guardonat el 2005 amb el Man Booker i l’Irish Book Award a la millor novel·la de l’any. Però hi ha l’altre estil Banville, el que s’aixopluga sota el pseudònim de Benjamin Black, l’alter ego que li serveix per recrear-se en la novel·la negra, amb un estil més àgil i aparentment descurat, que escriu a pressa, a ordinador i en tercera persona. No és del tot així perquè, ben mirat, tot i que la prosa de Benjamin Black és dinàmica –i amb la mena d’estil aparentment deixondit que demana la novel·la negra– no deixa de ser tan valuosa i perspicaç com la de John Banville. Sota el pseudònim de Benjamin Black ja ens havia proporcionat tres títols: El secret de Christine Falls, L’altre nom de Laura i El Lèmur, al qual cal afegir ara A la recerca de l'April.
La nova novel·la de Benjamin Black és la història de la desaparició sobtada d’una dona metgessa que pertany a una família coneguda i molt respectada a Irlanda, la dels Latimer. April és filla del malaurat Conor Latimer, cardiocirurgià i heroi nacional que va combatre en la Guerra d’Independència contra els anglesos, i neboda de Bill Latimer, ministre de Sanitat d’Irlanda. La seua desaparició, de fet, no tindria cap transcendència si no fóra perquè pertany a una família “impecable”, i per les estranyes circumstàncies que envolten la seua desaparició. Qui hi ha darrere de la desaparició de l’April? És morta realment o ha fugit de casa assetjada per un secret inconfessable? Quins interessos mouen els que volen ocultar la seua desaparició?
Enmig de tot aquest batibull d’interrogants, hi apareix la figura de l’indolent doctor Quirke, que ja havia fet acte de presència en algunes de les novel·les anteriors de Benjamin Black. Quirke, quasi sense adonar-se’n, però també obligat per la seua mala consciència a propòsit de la seua pèssima paternitat, es veurà impel·lit per la seua filla Phoebe a indagar què li ha succeït a April. Amb l’ajuda de l’inspector Hackett, amb el qual manté una contradictòria i estranya relació d’amistat, i dels peculiars amics de la Phoebe (un periodista de poca alçada, una actriu estrafolària i un immigrant africà) aniran estrenyent el cercle entorn de la desaparició de l’April, i acabaran per ofegar les mentides i els secrets entorn de la família Latimer. A més, entre els personatges s’estableixen tot de relacions d’amor i d’amistat que resulten tan necessàries com difícils i controvertides.
A la recerca de l'April és una novel·la que sorprén el lector per l’agilitat de l’estil de Benjamin Black, però també per la intel·ligència amb què l’autor traça la psicologia dels personatges. L’elegància de la trama i l’eficàcia del desenllaç final, inesperat i suggeridor, contribueixen també a reblar el clau d’una història que esdevé exponent i exemple de la millor novel·la negra contemporània, i que situen, així, Benjamin Black, és a dir, John Banville, en un dels referents literaris de primer ordre en l’actualitat.

Publicat a la revista L'Illa (tardor 2011)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.